Pismo Prijateljima Centra Aletti

Nakon više mjeseci obraćamo se svima vama kako bismo vam zahvalili na blizini koju ste nam, doista toliki, i na tolike načine, očitovali u tom periodu.

Istina nije nasilna, nije agresivna, zato iščekujemo, strpljivi i s pouzdanjem, da se očituje. Svjesni da za sve postoji određeno vrijeme.

Mnogi od vas pitali ste nas kako će se nastaviti umjetničko djelo koje smo pokrenuli i kroz mnoge godine vodili te nas podsjećali — bodreći nas — na toliku pomoć koju je ono dalo kršćanskoj zajednici.

Kao što dobro znadete, kroz sve te godine Centar Aletti je nastojao raditi na crkveni način. Budući da se radi o liturgijskoj umjetnosti, način njezinog obavljanja ne može a da ne bude onaj kojemu je svojstveno zajedništvo, gdje svatko stvara i radi skupa s drugima, pa to zajedničko stvaranje i rad znače prenošenje, od jednih drugima, primljenoga dara. To je način u kojem izranja život crkvenoga tijela. Ljubav s kojom svatko od njih radi jest ona koja dovodi do toga da doprinos svakoga od njih bude izvanredan preobražavajući ga u zajedničko djelo, slobodnu sinergiju koja se priopćava kao otvoreni dar.

Zato podsjećamo da, nakon dugih godina uzajamne potpore, naš Atelje danas vodi upravljački tim, koji je u stanju preuzeti odgovornost za radilište bilo s teološko-liturgijskog gledišta, bilo s tehničko-administrativnog gledišta. To nam daje za pravo da vjerujemo u sve do sada preuzete obveze, kao i da preuzmemo druge koje se pojave.

U dugogodišnjem radu našeg Umjetničkog Ateljea, toliki ste vidjeli kako radi tim umjetnika. Na svakom nam je radilištu bilo rečeno da je ostvareno djelo izražavalo način s kojim se izrađivalo, te da je taj način bio još ljepši od samoga djela. Svjesni smo da sve to nije naša zasluga, nego Božji dar koji je prihvaćen i čuvan, a za što smo neizmjerno zahvalni. U tu je zahvalnost utkano također povjerenje svih onih kod kojih smo ovih godina radili i radimo, i koji su se preko tih djela hranili u vjeri i nadi. S tom zahvalnošću nastavljamo povjeravati se nebeskom Ocu, od kojeg proizlazi svako dobro.

Maria Campatelli

i tim Centra Aletti