Pismo prijateljem Centra Aletti (17. 6. 2023, prevod iz italijanščine)

15. junija 2023 se je na spletu pojavila novica o izključitvi patra Marka Rupnika iz Družbe Jezusove. Kot razlog za dekret o izključitvi je navedena nepokorščina p. Rupnika glede novega poslanstva, ki mu ga je jezuitski red dodelil, ko mu je s sporočilom 9. marca 2023 določil premestitev v jezuitsko skupnost v Lombardiji.

Za pošteno in izčrpno obveščenost glede okoliščin, ki so privedle do izključitve, pa velja pri rekonstrukciji zadeve upoštevati vsaj še nekaj elementov.

Sporočilo za javnost delegata Mednarodnih jezuitskih hiš v Rimu nerazložljivo zamolči, da je p. Marko Rupnik sam že 21. januarja letos zaprosil za izstop iz Družbe Jezusove, upoštevajoč vse pogoje, ki jih za tovrstno prošnjo predvideva kanonsko pravo, saj je popolnoma umanjkalo zaupanje do predstojnikov, ki so žal večkrat pokazali svojo naklonjenost medijski kampanji, utemeljeni na obrekovalnih in nedokazanih obtožbah (ki so osebo p. Rupnika in ves Center Aletti izpostavili oblikam javnega linča), namesto da bi novinarjem zagotovili pravilne informacije, utemeljene na aktih in dokumentih v njihovi lasti, ki dokazujejo drugačno resnico od tega, kar je bilo objavljeno.

Sporočilo delegata Mednarodnih jezuitskih hiš v Rimu prav tako zamolči, da so z istim razlogom umanjkanega zaupanja v predstojnike tudi ostali jezuiti iz Centra Aletti zaprosili za izstop iz Družbe Jezusove in čakajo na sklep tozadevnih postopkov, da bodo lahko še naprej opravljali svojo duhovniško službo.

V tem kontekstu predhodne in neobhodne zahteve p. Rupnika za izstop iz jezuitskega reda, se pokaže kot nesmiselno, da mu je bilo 9. marca naloženo novo poslanstvo, vezano na premestitev, razen če upoštevamo njegov povsem instrumentalni namen: vnaprej vzpostaviti predpogoj za nepokorščino (do katere je potem tudi prišlo), na podlagi katere bi bilo potem mogoče utemeljiti dekret o izključitvi.

Predvidevamo torej, da bo p. Rupnik ostal neomajen v svoji že izraženi odločitvi, da zapusti jezuitski red, in bo ta čas še naprej živel v cerkvenem občestvu in razločevanju.

V luči tega, kar se je zgodilo in se dogaja, se Gospodu zahvaljujemo tudi za vero, da je zgodovina v njegovih rokah in da vse primore k dobremu tistim, ki ga ljubijo. Zato ga prosimo, naj nas ohranja med temi ljudmi.

Maria Campatelli
in ekipa Centra Aletti