Саопштење пријатељима Центра Алетти (18/09/2023)

Са сајта Викаријата Рима:

Наш превод:

САОПШТЕЊЕ ВИКАРИЈАТА РИМСКЕ БИСКУПИЈЕ О ЗАКЉУЧКУ КАНОНСКЕ ПОСЕТЕ ЦЕНТРУ АЛЕТТИ

Након вести које су пренеле новинске агенције и потписаних саопштења за јавност од о. Јохан Вершурен, делегат о. генерала за међународне куће у Риму (Domus Interprovinciales Romanea) поводом неких догађаја који се тичу о. Марка Рупника, а који  су такође повезани са Центром Алетти, кардинал викар је 16. јануара 2023. године наредио почетак канонске посете Јавном удружењу верника Римске бискупије „Центро Алетти“, подигнутом 5. јуна 2019. године, са циљем да испитају „динамику функционисања друштва и стварну доследност питања која постављају неке инстанце”. Увиђај је поверен велечасном свећенику Ђакомо Инћитију, редовном професору канонског права на Папском универзитету Урбанијана.

Канонска посета је спроведена са циљем, пре свега ради „утврђивања начина вођења удружења и стварног функционисања његових управних тела; испитивање  живота  друштва у свим његовим аспектима, укључујући односе чланова са оснивачем и са групом одговорних лица, као и динамику односа између самих чланова, са освртом на период пре 5. јуна 2019.’’. Истрага је спроведена пажљиво и поверљиво, кроз заједничке састанке и значајан број личних разговора како са садашњим члановима тако и са многим људима који су у различитим својствима имали контакт са животом и активностима Центра Алетти. Ревизор је 23. јуна 2023. године представио завршни извештај.

 Из овог извештаја јасно произлази да у Центру Алетти  постоји здрав живот  заједнице без икаквих посебних критичних проблема. Ревизор је могао да се увери да су чланови Центра Алетти, иако  огорчени добијеним оптужбама и начином на који су оне коришћене, одлучили да ћуте, упркос агресивности медија, да чувају своја срца (свој мир) и не својатају никакву беспрекорност  са којом би осуђивали друге. Цео тај случај, по мишљењу ревизора, помогао је људима који живе искуство Центра Алетти  да учврсте своје поверење у Господа, у свести да и дар Божијег живота ствара простор кроз искушења.

 Истовремено, нови захтеви, који су настали  и процењени у светлу одлуке Дружбе Исусове да напусти тим Центра Алетти, захтевале су неке  неопходне измене Статута које су, међутим, оставиле нетакнуте сврхе, циљеве оснивања.

 На основу завршног извештаја, кардинал викар, утврдивши непостојање било каквих предуслова за даље мере из своје надлежности, декретом је затворио Канонску посету.

 По изричитом захтеву који је формулисан у указу о именовању, узимајући у обзир реперкусије на живот Удружења, ревизор је савесно испитао и главне оптужбе које су изнете на рачун о. Рупника, посебно онај који је довео до захтева за екскомуникацијом. На основу обимног проученог документарног материјала, ревизор је могао да пронађе и стога пријави озбиљне грешке у поступку чије је испитивање такође изазвало основане сумње у сам захтев за екскомуникацију. С обзиром на озбиљност ових налаза, кардинал викар је поднео извештај надлежним органима.

18. септембра 2023. године